Het logo van de vzw naar een ontwerp van Emmanuel Durlet
Raad van bestuur

Raad van bestuur

Luc Leblanc, VOORZITTER

Op mijn levensbaan ontmoette ik een fantastische pianist. Hij bleek een laureaat te zijn van de Emmanuel Durlet pianowedstrijd. Door omstandigheden leerde ik hem zeer goed kennen. Hij vertelde mij over het Emmanuel fonds en de charmante dochter van Emmanuel, Andrea. 

Zij stichtte in 1976 het Emmanuel Durlet fonds op met het erg nobel doel het werk van haar vader verder te populariseren. Wat doe je dan… Sinds 2017 maak ik als bestuurder deel uit van het fonds. Ik heb het sindsdien leren kennen in de diepte en in de breedte…

Als voorzitter heb ik een grote uitdaging gevonden en daar hou ik van. Vooral omdat ik kan rekenen op toffe medebestuurders die je verder op deze pagina kan vinden. 

Andrea Durlet, SECRETARIS

Op 29 november 1976 heb ik het “Emmanuel Durlet-Fonds VZW” opgericht, nadat ik dit besproken en overwogen had met mijn vader.

Willy Clijmans is voorzitter geworden, vergezeld van 14 stichtende leden.

De VZW is opgericht omdat ik het zo jammer en onrechtvaardig vond dat het prachtig compositorisch werk van mijn vader niet meer uitgevoerd werd. Vanaf dan werden al zijn originele werken en 8 CD’s uitgegeven alsook vele recitals georganiseerd dankzij de inzet van onze beste muzikanten. Gedurende 25 jaar (van 1979 tot 2005) heb ik actief meegewerkt aan de organisatie van de “Internationale Pianowedstrijd Emmanuel Durlet”.

Aan hen allen die mij ondersteund hebben, zeg ik oprechte dank!


Jan Peeters, PENNINGMEESTER

Het was in december 1976 dat ik, als pas afgestuurde, Andrea Durlet leerde kennen op het werk. Dit is nu 43 jaar geleden. Nauwelijks enkele maanden later overleed haar vader Emmanuel Durlet. Nadien hebben we elkaar wel twintig jaar niet meer gezien tot wij op een theatervoorstelling mekaar tegemoet kwamen en elkaar beloofden, het contact nooit meer te verliezen. Onze vriendschap is er voor altijd.

Als muziekliefhebber met voorliefde voor piano werd ik opgenomen in het Durletfonds en leerde alzo het werk van vader Durlet beter kennen en bezocht regelmatig recitals. Het orkestwerk voor viool en piano heeft me, naast de prachtige pianomuziek, het meeste verrast.
Ik beschouw mijn aanstelling als bestuurder als een grote eer en geniet ten volle van de altijd warme en actieve aanwezigheid van Andrea Durlet die vrijwel iedereen in de klassieke Vlaamse muziekwereld kent en steeds opnieuw ijvert voor de muziek van haar vader.

Eliot Lawson, BESTUURDER (link)

Ik herinner mij de jongste dochter van de componist Emmanuel Durlet, Andrea, zeer duidelijk en dit sinds mijn prille jaren. Zij was zo teder en innemend, mij veel en positieve energie gevend.

Wanneer ik een jongeling was startte ik met viool spelen en Andrea volgde mijn vooruitgangen met grote belangstelling. Vele jaren later vertelde Andrea mij dat haar vader een concerto voor viool en orkest had gecomponeerd. Dit verwonderde mij totaal omdat haar vader een grote pianist was en tal van werken voor piano had gecomponeerd.

Enkele jaren later heb ik zijn composities voor viool uitgevoerd en op CD opgenomen. Ik ben een grote fan van Emmanuel Durlet (en zijn dochter Andrea). Mijn voornaamste objectief is de Raad van Bestuur van het Durletfonds te vervoegen met het doel zijn muziek wereldwijd te propageren. Zij is te goed om vergeten te worden!


Polina Chernova, BESTUURDER (link)

Enkele jaren geleden hoorde ik tijdens een recital van de pianist Kiyotaka Izumi pianominiaturen van een toen onbekende componist, Emmanuel Durlet. Zijn werken maakten diepe indruk op mij, vooral in de 20ste-eeuw, wanneer men zou verwachten dat alle melodieën reeds geschreven zijn.

Wanneer de meeste componisten afscheid namen van de klassieke traditie, schiep Emmanuel Durlet nieuw leven in traditionele vormen. Hij wist zijn eigen, zeer persoonlijke en herkenbare, geïnspireerde muzikale taal te vinden.

Sindsdien begon ikzelf de werken van Durlet uit te voeren en heb zijn dochter, Andrea, goed leren kennen. Wanneer ik een vraag ontving om als lid van de Raad van Bestuur de werking van het Durletfonds te ondersteunen, heb ik dit met veel plezier aangenomen.


Kiyotaka Izumi, BESTUURDER (link)

In het jaar 2002 heb ik het geluk en het plezier gehad pianowerken van Emmanuel Durlet te mogen vertolken alsook kennis te maken met zijn jongste dochter, Andrea. De transparante poëtische klankkleur van zijn pianowerken pakte mij onmiddellijk aan.

Melancholische en melodische lijn van Chopin, kleurrijke en fijne harmonieën van Debussy, dit is de muziek van Durlet die alle luisteraars betoveren. Zijn dochter, Andrea, doet haar leven lang met grote passie de promotie van haar vader.

Ik heb groot respect voor haar werk. Ik zal zeer gelukkig zijn om haar te steunen. Het is ook een eer voor mij om de muziek van Durlet te mogen promoten.


Bart Rodyns, BESTUURDER (link)

Bart Rodyns is professor aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en artistiek directeur van het Euterpe Baroque Consort, ondertussen een vaste waarde in de Sint-Pauluskerk.


Hij werkt samen met vooraanstaande musici en diverse gerenommeerde ensembles en orkesten zoals Les Muffatti, Oltremontano, Utopia, BachPlus, InAlto, Brussels Philharmonic, Osiris Brass, Antwerp Symphony Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen,...


In de Sint-Pauluskerk bespeelt Bart een Van Haegen/Forceville orgel, misschien wel het belangrijkste eeuwenoude instrument in de Zuidelijke Nederlanden.


Zijn repertoire omvat muziek van de Renaissance tot hedendaagse muziek.