Kasteel d’Ursel

Dit kasteel, oorspronkelijk een versterkt, stenen huis, werd later een ‘maison de plaisance’. Het werd door de Italiaanse architect Servandoni omgetoverd tot een pareltje van puur classicisme, de Italiaanse tierelantijntjes incluis. Vooral het interieur draagt zijn stempel.

Het buitengoed in Hingene kwam in 1608 in het bezit van Conrad Schetz, die het liet uitbouwen tot een zomerverblijf. In 1761-1765 liet diens achterkleinzoon, hertog Karel van Ursel (van het Huis Ursel), het kasteel verbouwen door Giovanni Niccolò Servandoni tot zijn huidige neoclassicistische vorm. Het kasteel was gedurende bijna vier eeuwen de favoriete zomerresidentie van de hertog van Ursel en zijn adellijke familie. Vanaf 1973 bleef het kasteel onbewoond.

Het werd in 1994 aangekocht door de provincie Antwerpen, die de oude glorie liefdevol in ere herstelt en er nieuw leven brengt. In 2004 ging het grotendeels gerestaureerde kasteel open als culturele instelling, waar nu geregeld concerten, feesten en tentoonstellingen plaatsvinden.

Het Kasteel d’Ursel staat open voor het publiek. Het heeft een groot park van 42 ha (ooit 300) en de slotgracht, straalt het okergele kasteel pure klasse uit. Uiteraard mogen we een jachtpaviljoen aan de Schelde niet vergeten te bezoeken. Als het kasteel geopend is dan kan je de vele pronkkamers, salons en appartementen bewonderen. Ze zijn prachtig na een zorgvuldige restauratie. De entreehal, nu gebruikt als receptieruimte en concertzaal met plaats voor 130 personen, is indrukwekkend. De witte en gouden kleurschakeringen in het hele gebouw verwijzen naar de 18de eeuw, terwijl de grijstinten dat doen voor de 19de eeuw.

www.kasteeldursel.be

Bronnen: Euroreizen.be, onroerenderfgoed.be & Wikipedia

Geplande recitals

  • Er staan geen recitals gepland op deze locatie
  • Adres
    Wolfgang d'Urselstraat 9
    2880 Bornem